Aga mis need macrod üldse on ?
Makrod on:
- Toitained mis varustavad meid energiaga/kalorid
- Vajalikud nii kasvamiseks, ainevahetuse ja teiste kehaliste funktsioonide läbiviimiseks
- Süsivesikud (Carbohydrate)
- Proteiin/Valk (Protein)
- Rasvad (Fat)
Iga makro ühendi kalori hulk on varieeruv:
- Süsivesikud annavad 4 kalorit grammi kohta
- Valk annab samuti 4 kalorit grammi kohta
- Rasv annab hoopis 9 kalorit grammi kohta
PROTEIIN
Valku peaks tarbima 1.8-2.2 g päevas 1 kg kohta oma kehakaalust. Mida saledam ja mida rohkem lihasmassi on, seda vajalikumaks valk muutub toidus.
Valku vajame:
- Lihaskudede ja -rakkude kasvatamiseks ja parandamiseks.
- Vajalike ensüümide ja hormoonide tootmiseks
- Lihasmassi säilitamiseks
- Immuunsüsteemi funktsioneerimiseks
- Ja ka kasutatakse energia tootmiseks äärmuslikel asjaoludel (Pole kättesaadavaid süsivesikuid)
Kust leida valku toidust:
- Erinevad tailihad ja kalad. Näiteks veise, kana, kalkuni, lõhe ja tuunikala lihast.
- Munavalge
- Erinevad piimatooted: Jogurt, piim, kohupiim, juust, kodujuust.
- Erinevad toidulisandid: Proteiini shake'd, proteiinibatoonid jms.
RASVAD
Rasvu peaks minimaalselt tarbima 0.7-0.8 g päevas 1 kg kohta oma kehakaalust.
Rasvu vajame:
- Energiaks (Rasv on üks põhi energia varusi)
- Pehmendab siseorganeid
- Aitab teatud vitamiinidel imenduda
- Kasvuks ja arenguks
Kus leidub kasulikke rasvu:
- Erinevad pähklid
- Erinevad võid ja õlid - kookosõli, rapsi-, oliivi-, linaseemne- ja kalamaksaõli
- Avokaadod
- Rasvasemad lihatükid
- Rasvasemad piimatooted ja juustud
- Küllastunud rasvad
- Küllastumata rasvad
- Transrasvad
SÜSIVESIKUD
Lõpuks kui rasva ja valgu määrad on kindlaks tehtud, peaks enda valikul lisama süsivesikuid nii, et püsida oma määratud kaloraažis.
Süsivesikuid vajame:
- Nad on keha põhi energia allikad
- Kehale lihtne kasutada energia tootmiseks ning ladustada lihastes ning maksas hiljemaks kasutamiseks
- Närvisüsteemi, neerude, aju ja lihaste korralikuks funktsioneerimiseks
- Glükoosi põhiallikas, et varustada kudesi ja rakke energiaga
Kus leidub süsivesikuid:
- Bataat, kartul, riis, erinevad pastad/makaronid, kaerahelbed ning pudrud
- Erinevad täistera tooted ( saiad, tortillad )
- Puuviljad, kastmed, köögiviljad ja oad
Kiudaine rikkad toidud:
- Müslibatoonid, täistera tooted, pruun riis, marjad ning mõned puuviljad, kaerahelbed ja pudrud, avokaadod ning köögiviljad
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar