neljapäev, 20. november 2014

If it fits your macros (IIFYM)

Minult on päris mitu korda küsitud juba, et mida ma söön ja milline on mu toidukava. Tegelikult ma ei kasuta toidukava. Tundub liiga strict dieedina ja valikud piiratud.
Sõbrad lähevad välja või perega kuskile sööma ja siis sa mõtled, et seda ei tohi süüa ja seda ei saa ka lubada. Kaob nagu üldse mõte ära ja see tervislik eluviis ei tundugi nii väga lõbus ja meeldiv. Seega don't be a weirdo ja hakka pigem jälgima oma macrosi.


Flexible dieting (Paindlik dieet - tundub kuidagi naljakas eesti keeles) Aga mida see endast kujutab?

Pole olemas halbu ja häid toite ning kes meist ei tahaks korra või kaks nädalas lubada pizzat või mõnda muud niinimetatud cheat meal'i. Aga sedamoodi on see võimalik. Flexible dieting on ülevaade toidu väärtusest ja selle söömisest nii, et sa täidad oma päevased toitaine vajadused (macrod). Lõpuks, mis iganes me oma kehale sisse söödame, lõhustatakse kehas ja jagatakse laiali vastavalt vajadusele.


Kui võtta see lihtsalt kokku, siis meie keha võtab söödud toidust leiduva valgu ja kasutab seda lihase kasvatamiseks ja parandamiseks. Süssareid energiaks ja toidurasvu erinevate kehasiseste protsesside toiminguks ja ka energiaga varustamiseks.
Seega on toite, mis sisaldavad valke, süsivesikuid ja rasvu. (Ehk siis macrod)
Enamik toite sisaldab kahte või kuni kolme erinevat makrotoitainet, kuid on ka toite mis on rohkem toitaine rikkamad, kui teised. (Niinimetatud tervislikud toidud). Näiteks kehasse imenduv valk kanafileest, imendub samamoodi ka Mäki juustuburksist. Ainuke vahe on see, et juustuburgerist saad sa veel lisa rasvu ja süsivesikuid, mis on kordades suuremad kui kanafileel.

Seega, niikaua kuni sa jälgid toidu toiteväärtust (valgu,süssarite ja rasva sisaldus), mida sisse pugid ja mahutad selle oma päevasesse normi. Niikaua toimub ka edasi liikumine parema keha saavutamisel.


Oma macrosi on võimalik välja arvutada IIFYM calculatoriga, mille leiab google'ga esimese vastsena. Pannes seal paika oma goal'id, mida tahaks saavutada ning hakata iga päev saavutama oma päevane norm või siis  hittida sellele ligilähedale. Ehk siis tarbima õige koguse valku, süsikaid ja rasvu. Seda mitte tehes, ei ole sellest kasu ja võib tagasi minna toidukavade jms juurde.
Ja teiseks, kui põhi eesmärk on see, et mahutada piisavalt palju rämps ja kiirtoite oma dieeti, siis ma samuti ei soovitaks seda proovida.


Asjad mida jälgida:

  • 1-2 korda päevas süüa puuvilju
  • 3-4 korda köögivilju
  • Tarbida 50-60ml 1kg kehamassi kohta vedeliku päevas
  • 15-20g kiudaineid iga 1000 kalori kohta ette nähtud süssarites


Kuidas aga seda kõike jälgida ja kavandada ?

Kõige lihtsam oleks seda teha pidades nn. toidupäevikut. Mina isiklikult kasutan Myfitnesspal'i, kuid on ka teisigi app'e. Jälgides seal toite, mida sa sööd. On võimalik plaanida sellega ka ette, kuid võimalik teha ka käigu pealt, et mahutada ootamatuid eineid.
Põhimõtteliselt asi käib nii. Sa saad seal panna oma päevased normid paika ning siis otsida toite andmebaasist mida sa sööd või kavatsed süüa. Koguseid on võimalik kaaluda ning selle järgi ka neid sättida.
Tean, et alguses võib see tunduda raske ja aeganõudev, et kõigele pihta saada. Aga eks see ole harjumise asi.
Aga saades selle selgeks, on toitumise valikud põhimõtteliselt lõputud. Aga kui aus olla, siis minul näiteks on siiski mingi kindlad toidud mis mulle meeldivad ja mida ma tihedamini teen ja söön. Valiku vabadus on küll suur, aga lihtsalt mingi hetk kujunevad mingid kindlad välja.
Suurem tähtsus langeb siiski serveeringute suurusele ja nende jälgimisel.


Minu enda plaan näeb välja nii:
Hommikuti on lemmikuks siiski puder ja munad. Kas siis kodujuustuga või vahepeal moosiga. Kuidas kunagi. Teine ja kolmas eine päeval koosneb mul tavaliselt erinevast tailihast, täistera toodete süssaritest ja erinevatest köögiviljadest. Pärast trenni on toidu kooslus üsnagi sama. Snäkkidena tarbin erinevaid puuvilju, pähkleid, mandleid, kodujuustu, proteka shake'i jne.
Tavaliselt üritan süüa 4 korraliku einet ja siis mahutada vahepeale erinevaid snäkke, mis sobivad päevasesse normi.

Seega , kel huvi, andke aga minna! Ning kel küsimusi, siis küsige julgelt :)



PS! See siiski nõuab järjepidevust, kuid on kindlasti meeldivam võimalus kui panna ette strict kava.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar